De geschiedenis van bier


Bier is al een eeuwenoude drank die al bestond voor christus. Om precies te zijn 4500 jaar voor Christus werd er in Mesopotamië al bier gemaakt door middel van bappir. Bier is daarom dus een van de oudste dranken uit de geschiedenis van de mens. Er zijn bierrecepten gevonden die dateren uit 3900 voor Christus. Bier was in Egypte een hele geliefde drank. Een van de eerste bieren was als het ware spontane gisting en lijkt een beetje op het lambiekbier van tegenwoordig. Bij dit soort bier werd graan en water gemengd en noemden ze dan ook wel vloeibaar brood. In West-Europa werd er ook al bier gedronken maar na verloop van tijd stapten de romeinen over op wijn en werd bier vrij snel geassocieerd met onbeschaafd volk zoals germanen. 

Voor het normale volk was bier het meest gebruikelijke drankje wat er gedronken werd. Bier was ook het veiligst om te drinken aangezien heel veel steden vervuild waren en daardoor het water dus ook. Bier werd verhit en was dus veiliger om te drinken dan water aangezien daar minder gifstoffen in zaten. Bier werd veel gedronken in de middeleeuwen. Een gemiddeld jong persoon dronk zo’n 300 liter bier per jaar, terwijl dit nu gemiddeld op 72 liter per jaar zit. Het verschil is wel dat het bier in de middeleeuwen minder alcohol bevatte dan nu. 

Bier brouwen was in de middeleeuwen daarom al het ware een huishoudelijke taak. Bier brouwen werd dus met name door vrouwen gedaan en daarnaast werd er ook bier gebrouwen in abdijen en kloosters. In abdijen waren er twee varianten bier, een zware en een lichte variant. De zware variant werd met name door paters en gasten gedronken en het lichte bier door nonnen. In de loop der tijd werd het bierbrouwen steeds professioneler en werd in Duitsland de eerste professionele bierbrouwerij geopend.

+ There are no comments

Add yours