Verschillende bierculturen


Er zijn heel veel verschillende manieren hoe bier wordt gedronken ervaren en beleefd. Er wordt eigenlijk over de hele wereld bier gedronken en in bijna elk land. Toch zijn er maar enkele landen die als het ware hun eigen “biercultuur” ontwikkeld hebben. Vaak hebben de meeste van deze landen een Germaanse achtergrond of invloed gehad. Toch telt Tsjechië ook mee als bierland en België ook onlangs de invloed bij hun vooral Romaans is. 

De Belgische biercultuur

De Belgische biercultuur is heel gevarieerd en verfijnd. In België worden tijdens het brouwen van bier de oude tradities gebruikt. Met name de bovengistende bieren van België worden zeer gewaardeerd en hoog ingeschat. Het ondergistende bier van België wordt daar in tegen laag ingeschat en krijgt ook minder waardering. Verder is de biercultuur in België heel uniek omdat het met bier net zo is als in Frankrijk met wijn. Bij elk restaurant is er ruime keuze aan bier en weten ze je ook te vertellen welke soort bier het beste bij welk gerecht past. 

De Duitse biercultuur

Duitsland is ook zeker een bierland, de meeste bieren in Duitsland zijn ondergistend. Ondergistend bier wordt dus ook het meeste gedronken in Duitsland. Er zijn ook zeker wel bovengistende bieren in Duitsland zoals Kölsch uit Keulen, Altbier uit Düsseldorf en nog veel bekende soorten tarwebier. De Duitse biercultuur leeft vooral in het midden en zuiden van het land. Het noordoosten van Beieren staat ook wel bekend als “Bier Franken”.  Denk dan bijvoorbeeld aan het Oktoberfest in Beieren.  

De Engelse biercultuur

Het Engelse bier is met name bovengistend en wordt ook over het algemeen door iedereen gedronken. Het Engelse bier verschilt veel van andere landen met bovengistend bier. Het bier heeft ook bijna geen schuimlaag en deze schuimlaag is vaak heel romig. Verder is het bier anders omdat het een vrij laag alcoholpercentage in zit.

+ There are no comments

Add yours