Verschillende biersoorten


Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten bier te verkrijgen. De biersmaken variëren van zuur tot zoet, kruidig en bitter.  De mout bepaald voornamelijk welke kleur het bier krijgt. De hoeveelheid alcohol die het bier bevat ook de volheid, de kleur, de helderheid en de beste drinktemperatuur verschilt ook per bier.  Ben jij benieuwd wat voor biersoorten er allemaal zijn en wat het verschil is tussen deze verschillende soorten bier? Lees dan maar snel verder. 

Ondergistende biersoorten

Vooral in Duitsland en Tsjechië worden veel ondergistende biersoorten gebrouwen die internationaal bekend zijn. Ook wordt er in Nederland en België ook veel ondergistend bier gebrouwen die ook zeker in de smaak vallen. Met name de Nederlandse pilsners en bokbieren zijn heel populair. 

Pilsners of in de volksmond pils is het meest populaire bier over de hele wereld. Pils is eigenlijk het “gewone” standaard bier. In Nederland wordt dit dus ook het meeste gedronken en bij bijna elk café is wordt minstens een pilsener bier getapt. 

Dortmunder is een biersoort uit het Duitse Dortmund. Dit bier is vrij donker van kleur en vol van smaak. 

Bockbier is een bitterzoet bier met een houtachtige smaak. Bockbieren hebben een donkere kleuren en bevatten meer alcohol dan normale bieren. Bockbier komt oorspronkelijk uit het Duitse Einbeck. Het Nederlandse bokbier verschilt nogal van het oorspronkelijke Duitse bockbier. Soms zijn de Nederlandse bockbieren zelfs bovengistend. De meeste bockbieren worden als seizoensbier verkocht. 

Bovengistende bieren

Bovengistende bieren zijn bieren die met name van tarwe worden gebrouwen. Bovengistende bieren komen veel voor in landen zoals Engeland en België. Tarwe bieren zijn vaak troebel van kleur en hebben een friszure smaak. Bekende bovengistende bieren zijn: Tarwebier, Bruine ale, Vlaams oud bruin, Amber, Blonde ale, Gerstewijn, Trappist, Abdijbier en Porter. Bovengistende bieren komen niet heel veel voor in Nederland. Ze worden wel gedronken maar vaak meer gezien als een speciaal bier.

+ There are no comments

Add yours