Whiskey


Whisky (Canadees/Schots) of whiskey (Amerikaans/ Iers) is een sterke drank soort die gemaakt door graanbeslag te destilleren en te laten rijpen in houten vaten. De naam whiskey komt oorspronkelijk uit het Iers-Gaelisch, uisge beatha kortom fuisce betekent “levenswater”. Fuisce werd later meer verengelsd naar whiskey. Whiskey wordt dus gemaakt uit graan. Van graan wordt een soort van beslag gemaakt dat ze vervolgens laten gisten. Door het te laten gisten worden de suikers die in het beslag zitten omgezet tot alcohol. Uiteindelijk ontstaat er een soort van vloeistof die ongeveer 7,5% alcohol bevat. Deze overige vloeistof wordt dan gedestilleerd. De stoffen die men er niet wil hebben worden er als het ware uitgefilterd. De damp met een hoger alcohol percentage wordt opgevangen en gecondenseerd. Uiteindelijk blijft er dan een vloeistof die zo ongeveer 65% alcohol bevat. 

Dit resultaat wordt in eikenhouten vaten gedaan en daarin laten ze het rijpen. Afhankelijk van de bepaalde wetgevingen mag het dan naar een bepaalde tijd whiskey genoemd worden. Als dit rijpingsproces achter de rug is mag de whiskey gebotteld worden en stopt het rijpingsproces. Bij bijvoorbeeld wijn gaat het rijpingsproces gewoon door maar bij whiskey stopt het rijpingsproces zodra de whiskey gebotteld is. De leeftijd die dan op de fles staat staat dus voor het aantal jaren dat de whiskey gerijpt heeft. 

Je hebt tegenwoordig veel verschillende soorten whiskey. De bekendste soorten zijn grain whisky, malt whisky, single malt whisky, blended malt whisky en blended whisky. Grain whiskey is gestookt uit verschillende soorten graan, malt whiskey is enkel gestookt uit gerst. Single malt whiskey is van 1 distilleerderij afkomstig in tegenstelling tot blended malt whiskey. Single malt whiskey heeft daarom een hele kenmerkende smaak afhankelijk van de plaats waar het gemaakt is. Blended malt whiskey wordt gemaakt in verschillende distilleerderijen. Blended whiskey is als het ware een mix tussen graan whisky’s en malt whisky’s. 

+ There are no comments

Add yours